ZELFHULPGROEP VOOR DIEGENEN DIE EEN ZELFDODING OVERLEEFD HEBBEN


Het bericht hier beneden is enkel informatief.

Mijn bedoeling is om mijn jarenlange ervaring in zelfhulpgroepen zoals AA, Similes, Mantelzorgers en meer in een zelfhulpgroep samen te brengen

Na een zelfmoordpoging

Wat gebeurt er eigenlijk na een poging tot zelfdoding? Je wereld staat op zijn kop.

Grote kans dat je in het ziekenhuis ligt, met serieuze verwondingen of andere schade aan je lichaam. Herstel is afhankelijk van de ernst van je verwondingen. Je voelt je waarschijnlijk extreem vermoeid. Dit is normaal, na zo’n heftige ervaring. Misschien ben je kwaad omdat het mislukt is, of juist beschaamd. De poging zelf, de reacties van mensen, de reis naar het ziekenhuis en de nasleep zullen overweldigend zijn. Het goede nieuws is dat je de kans hebt om te herstellen en de bron van je negatieve gedachten aan te pakken. Als je een poging tot zelfdoding hebt gedaan krijg je vrijwel altijd een gesprek met een psycholoog of psychiater.

Je familie en vrienden

Voor familie en vrienden is een zelfmoordpoging van een geliefde vaak een enorme schok, ze kampen meestal met heftige gevoelens van verdriet en schuldgevoelens. Ze krijgen te maken met ziekenhuisbezoek, gesprekken met artsen en de zorg voor jou. Ze zullen je graag willen helpen, omdat ze van je houden en je niet kwijt willen.
Reken niet op langdurige aandacht van vrienden en bekenden. In de nasleep van een poging zullen veel mensen je willen helpen om je beter te voelen. Dit duurt gemiddeld één tot twee maanden, simpelweg omdat ze niet de noodzaak kennen van langdurige hulp aan hun naaste. De meeste mensen vinden dat je na verloop van tijd de draad ‘gewoon’ weer op moet pakken. Hier kunnen ze niets aan doen, het is te wijten aan onwetendheid: ze voelen niet wat jij voelt.

Er zijn veel mensen die zich zo voelen als jij. In ons land leiden letsels door zelfmoordpogingen jaarlijks tot 1500 doden, 15.000 behandelingen op de spoedeisende hulp en 9000 ziekenhuisopnamen.

Bronnen: National Alliance on Mental Illness (NAMI), World Federation for Mental Health (WFMH), RIVM

Informatie voor volwassenen

Misschien had je het gevoel dat je vast zat en geen andere uitweg meer zag. Misschien wou je dat je niet meer hoefde te denken, dat je niets meer zou voelen, dat de pijn zou stoppen. De wanhoop werd zo groot dat je een zelfmoordpoging ondernam. Nu moet je verder. Maar hoe?

In het ziekenhuis

Hulpverleners in het ziekenhuis nodigen je uit om je verhaal te doen. Vertrouw op hen. Misschien heb je tijd nodig om op krachten te komen en is een opname aangewezen.

Samen met je hulpverleners kan je uitzoeken wat er nodig is om terug op weg te gaan. Medicatie? Psychotherapie? Hulp bij je thuis? Je staat er niet alleen voor.

Terug naar huis met een vervolgzorgplan

Een vervolgzorgplan biedt jou een houvast. Je kan het samen met je hulpverleners en je naasten uitwerken. Vraag informatie over de behandeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld welke medicatie je hebt gekregen en wat je thuis moet doen om de behandeling verder te zetten. Bekijk welke behandeling je verder nog nodig hebt en maak een afspraak met een hulpverlener die je hierbij kan helpen. Uit een crisis kan je leren en sterker worden.

Wat helpt?

 • Een routine opbouwen, gezond eten, slapen, bewegen
 • Je gedachten opschrijven
 • Afleiding zoeken en een lijst maken die je bij de hand hebt met dingen die je kan doen als je het moeilijk hebt
 • Praten met mensen, contacten leggen en onderhouden
 • Geen alcohol of drugs gebruiken
 • In therapie gaan, de tijd nemen om met een hulpverlener jouw pijn te delen en op zoek te gaan naar manieren om het leven weer aan te kunnen en problemen aan te pakken
 • Indien nodig je voorgeschreven medicatie nemen
 • Contact opnemen met Zelfmoordlijn 1813 als je het moeilijk hebt
 • Leren omgaan met je zelfmoordgedachten

Download hier de folder ‘Als het leven ondraaglijk lijkt…praten helpt’ 
Hij is speciaal gemaakt voor mensen in jouw situatie.

De huisarts is de hulpverlener die het dichtst bij jou staat. Bij de huisarts kan je terecht in crisismomenten. Vertel je huisarts wat er is gebeurd en bespreek hoe je verder hulp kan krijgen. Ook als je het moeilijk krijgt en opnieuw zelfmoordgedachten hebt, kan je terecht bij je huisarts.

Maak een veiligheidsplan

Een veiligheidsplan helpt je om een eventuele volgende crisis te overbruggen. Het bevaten signalen waaraan je bij jezelf kan herkennen dat je het moeiilijk hebt en dingen die je kan doen om rustiger te worden, hulp te zoeken of jezelf in veiligheid te brengen. 

Lees hier hier je een veiligheidsplan kan maken.

top

Informatie voor jongeren

Was je alles moe, zag je geen uitweg meer? Had je het gevoel dat niets of niemand je nog kon helpen? Je bent niet alleen, andere jongeren hebben dit ook meegemaakt.

Verhalen van andere jongeren

Wat andere jongeren geholpen heeft, kan je lezen op On Track Again. Je vindt er video’s waarin jongeren vertellen over wat zij hebben meegemaakt en hoe het nu met hen gaat. Op de site vind je ook dingen die je kan doen om jezelf te helpen. 

De app On Track Again helpt je weer op weg

In de app On track Again kan je:

 • Je eigen hulpkit te maken waaraan je zelf rustgevende muziek, foto’s en helpende quotes kan toevoegen
 • Contacten toevoegen van familie, vrienden en hulplijnen die je in nood kan contacteren
 • Een dagboek bijhouden dat je kan delen met mensen die je kunnen helpen
 • Filmpjes met getuigenissen van jongeren bekijken over wat hen heeft geholpen na een zelfmoordpogin
 • Een persoonlijk veiligheidsplan maken

Via de app is al deze informatie altijd toegankelijk en kan je eenvoudig contact zoeken en hulp vragen.

 

Zet de app On Track Again op je smartphone, zo heb je altijd hulp bij de hand.

Je vindt de app hier:

Voor Android:Voor iPhone:

Jongeren getuigen

Rani, 16 jaar

Shana, 19 jaar

Glen, 16 jaar

Hilde, 18 jaar

Tim, 13 jaar

Simon, 15 jaar

Alle filmpjes zijn eigendom van Zorg voor Suïcidepogers. Getuigenissen zijn nagespeeld door acteurs.