Alcoholisme en andere verslavingen

Ik plaats dit bericht omdat ik weet dat alcoholisme vaak oorzaak kan zijn van zelfdoding

Alcoholisme: symptomen, oorzaken, stadia en behandeling

Alcoholisme is de meest ernstige vorm van alcoholmisbruik. Alcoholisme houdt verband met het sterke verlangen naar alcohol en het wel willen maar niet kunnen minderen en blijven drinken ondanks de schade die het gebruik oplevert. Alcoholisme of alcoholverslaving kan worden opgedeeld in drie categorieën: mild, matig en ernstig of in vier stadia. Elke categorie of stadium heeft verschillende symptomen en kan schadelijke gevolgen hebben. Indien onbehandeld, kan elk type alcoholmisbruik uit de hand lopen. Mensen die worstelen met alcoholisme hebben vaak het gevoel dat ze niet normaal kunnen functioneren zonder alcohol. Dit kan leiden tot een breed scala aan problemen op het werk, in relaties en je algehele gezondheid. Na verloop van tijd kunnen de lichamelijke en geestelijke gevolgen van alcoholmisbruik verergeren en schadelijke complicaties veroorzaken. Bij alcoholisme is het belangrijk dat je hulp zoekt om te stoppen met alcohol. Je hoeft niet in stilte aan alcoholverslaving te lijden.

Wat is alcoholisme?

Alcoholisme is een ziekte waarbij er sprake is van verslaving aan alcohol en consumptie van alcoholhoudende drank. Je kunt kan niet meer stoppen met het alcoholgebruik en drinkt zoveel dat je gezondheid, je sociale leven (waaronder je gezin) en je werk eronder lijden. Het is een ziekte die erger wordt naarmate je blijft drinken. Zonder behandeling kan het zowel de emotionele als fysieke gezondheid ernstig schaden en kan het leiden tot de dood. Alcoholisme wordt vaak een ‘familieziekte’ genoemd omdat het het leven van familieleden en anderen die dicht bij de alcoholist staan, schaadt. Om herstel te realiseren, moeten familieleden vaak aan de behandeling deelnemen.

Prognose en levensverwachting

Alcoholisme vermindert de levensverwachting van een persoon vaak met ongeveer tien jaar. De meest voorkomende doodsoorzaak bij alcoholisten is door cardiovasculaire complicaties (dat wil zeggen complicaties aan hart en vaten). Er is een hoog percentage zelfmoord onder chronische alcoholisten, dat hoger wordt naarmate iemand langer drinkt. Ongeveer 3-15 procent van de alcoholisten pleegt zelfmoord, en uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50 procent van alle zelfmoorden verband houdt met alcohol- of drugsverslaving. Dit is vermoedelijk te wijten aan de fysiologische verandering van de chemie van de hersenen als gevolg van alcohol, evenals sociaal isolement.

Zelfmoord komt ook veel voor bij adolescenten die veel te veel drinken.

Lees gans het bericht over alcoholisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s